Verhoogd cholesterol

Voetreflex en cholesterolIn het kader van mijn afstudeerscriptie heb ik onderzocht of VoetreflexPlus een positieve bijdrage kan leveren aan het verlagen van hoog LDL-cholesterol.

Cholesterolverlagende medicatie wordt zeer snel door huisartsen en cardiologen voorgeschreven omdat verhoogd cholesterol als zeer gevaarlijk wordt gezien, dit terwijl de bijwerkingen van deze medicijnen erg schadelijk kunnen zijn. Er ontstaat dan ook steeds meer discussie over de noodzaak en het gevaar van cholesterolverlagende medicijnen.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat VoetreflexPlus kan helpen LDL-cholesterol te verlagen door op een natuurlijke manier de oorzaak van verhoogd cholesterol aan te pakken.
Het grote voordeel – in tegenstelling tot de medicatie – is: baat het niet, het schaadt ook niet.

Hierna leg ik nader uit wat cholesterol is en hoe belangrijk het voor onze gezondheid is, wat de oorzaken zijn van verhoogd cholesterol en waarom VoetreflexPlus de voorkeur verdient boven medicatie.

Verder kunt u lezen hoe de Cholesterolmythe is ontstaan en in stand wordt gehouden, krijgt u meer informatie over mijn onderzoek, de resultaten en adviezen wat u zelf kunt doen om uw cholesterol te verlagen.

Cholesterol is gezond en van levensbelang

-Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt en onmisbaar is voor het goed functioneren van het lichaam. Cholesterol reguleert en stabiliseert alle vitale processen in het lichaam. Het is de stof die de levensduur en gezonde celdeling garandeert zodat de cellen tegen kankerachtige degeneratie worden beschermd.

Een verlaging van cholesterol betekent een verzwakking van de gezonde celfuncties en het immuunsysteem van de mens.

-Cholesterol is grondstof voor steroïdhormonen. Deze hormonen beheersen onze seksualiteit, controleren onze vruchtbaarheid, zorgen voor eiwitopbouw in de spieren, beheersen onze stress-reacties, onze bloedspiegel, onze mineralenhuishouding en zelfs onze slaap.

Daling van het cholesterolgehalte in het bloed leidt tot geringere productie van cortisol, hetgeen tot vermindering van het verstandelijke en fysieke prestatievermogen leidt. Omgekeerd leiden alle vormen van mentale en fysieke belasting, vooral sport, ziekte, operatie en letsel door ongevallen, tot een stijging van de cortisolspiegel en toename van het cholesterol. Dit is nodig om de energetische stof glucose uit het eiwitdepot naar verbruiksbehoefte te activeren.

Cholesteroltekorten hebben invloed op het stressmanagement, genezing na een operatie, veroorzaken impotentie, verminderde vruchtbaarheid, obstipatie, osteoporose, spierzwakte en een verstoring van de mineralenhuishouding.

- Cholesterol is noodzakelijk voor de productie van vitamine D.

Vitamine D is erg belangrijk voor een gezond lichaam. Een tekort aan vitamine D kan namelijk leiden tot zwakte van de botten en gewrichten.

- Cholesterol vormt de bron voor de productie van galzuren en reguleert de vetverbranding en de stoelgang.

Tekorten kunnen leiden tot obstipatie.

- Cholesterol is een essentieel bestanddeel voor hersen- en zenuwcellen.

Cholesterol is een basisbestanddeel van de myeline-schede, de beschermlaag om de uitlopers van zenuwcellen, die ook voor de impulsiegeleiding zorgt. Het is essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Een tekort aan cholesterol in de hersenen wordt in verband gebracht met Alzheimer, Parkinson, dementie en depressie.

De productie van cholesterol vindt voor het overgrote deel plaats in ons eigen lichaam in de lever.
Voor slechts 2 % wordt cholesterol vanuit de voeding in de darmen opgenomen. Normaal gesproken maakt het lichaam precies voldoende cholesterol om goed te kunnen functioneren en zorgt de lever ervoor dat het niveau min of meer constant blijft.

LDL-cholesterol en HDL-cholesterol

Omdat cholesterol een vetachtige (lipide) stof is kan het niet oplossen in water en bloed en zich dus niet zelfstandig mengen en verplaatsen via de bloedbaan.

Daarom heeft het lichaam een transportmiddel beschikbaar dat werkt als een soort ‘capsule’ waarmee cholesterol wel door de bloedbaan vervoerd kan worden, de zgn. lipoproteïnen.
De twee belangrijkste lipoproteïnen zijn HDL en LDL.

Het LDL vervoert cholesterol vanuit de lever naar de verschillende delen van het lichaam om dit via LDL-receptoren af te geven aan de weefsels en cellen. Als er dan nog veel LDL over is kan het LDL cholesterol loslaten in het bloed waar het zich dan op de vaatwanden kan gaan afzetten.

De heersende opvatting in de reguliere geneeskunde is dat dit LDL-cholesterol de slagaders doet vernauwen en dichtslibben en hart- of vaatziekten veroorzaakt.

LDL-cholesterol wordt daarom ook wel slecht cholesterol genoemd.

Het HDL verwijdert juist het teveel aan vrij cholesterol, dat door het LDL is losgelaten, uit de bloedbaan en voert het af naar de lever. HDL-cholesterol wordt daarom ook wel goed cholesterol genoemd; het zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Cholesterolwaarden

Het cholesterolgehalte wordt gemeten door middel van een bloedtest en uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). De cholesterolwaarden variëren sterk van dag tot dag. Tussen twee metingen kunnen de cholesterolspiegels ongeveer 10% variëren. De beste meting is in nuchtere toestand en een betrouwbare waarde krijg je door drie metingen binnen korte tijd en daarvan het gemiddelde te nemen.

Bij een cholesterolonderzoek wordt de totale cholesterolwaarde in het bloed gemeten.

Bij een lipidenprofiel worden naast het totaal cholesterol ook de afzonderlijke waarden van HDL, LDL en triglyceriden bepaald alsmede de zgn. cholesterolratio. Deze waarden zijn belangrijker.

De streefwaarden zijn de laatste jaren steeds naar beneden bijgesteld.

Wat houdt de Cholesterolhypothese in

De Cholesterolhypothese beweert dat het nuttigen van teveel voedingsmiddelen met cholesterol en/of verzadigd vet het cholesterolgehalte in het bloed zal doen stijgen. Het gevolg is dat cholesterol neerslaat in de bloedvatwand en het door vaatvernauwing uiteindelijk de bloedvoorziening van organen zal hinderen en een infarct veroorzaakt.

De grondlegger van deze hypothese is de Amerikaanse wetenschapper Ancel Benjamin Keys die in 1953 een relatie zag tussen de hoeveelheid vet die er in een land beschikbaar was voor consumptie en de sterfte door hartaanvallen. In 1970 publiceerde Keys de nog altijd veel geciteerde ‘Zevenlandenstudie’, waarin ook Nederland was opgenomen. Daarin beweerde hij dat de boosdoener niet vet in het algemeen is, maar dierlijk vet in het bijzonder, en dat er ook een relatie is tussen sterfte door hart- en vaatziekten en het cholesterolgehalte in het bloed. De uitkomst van dit onderzoek werd van alle kanten omarmd en werd een van de belangrijkste pijlers waarop de bestrijding van hart- en vaatziekten rustte (en nog steeds rust).

Maar er zijn steeds meer wetenschappers en medici die deze hypothese tegenspreken. Zij zeggen dat Keys zeer selectief is geweest in de keuze van zijn gegevens en alleen heeft gebruikt wat met zijn hypothese strookte. In werkelijkheid had hij gegevens van 22 landen beschikbaar en daarvan 15 landen in zijn studie buiten beschouwing gelaten. Als Keys alle gegevens die hij had verzameld zou hebben gebruikt, zou het verband tussen voedsel en cholesterol verdwenen zijn.

Tegenstanders van de Cholesterolhypothese zeggen dat de levensmiddelen- en farmaceutische industrie handig gebruik maken van dit onderzoek en van vele andere gemanipuleerde onderzoeken om hun miljardenwinsten te kunnen behalen door middel van de verkoop van cholesterolverlagende margarines en medicijnen.

Geneeskundigen kunnen op basis van de bewering dat verhoogd cholesterol gevaarlijk is en moet worden verlaagd iemand tot levenslange patiënt maken. Reclame en media laten de mensen dagelijks weten dat cholesterol gevaarlijk is. Statines behoren tot de meest verkochte medicijnen ter wereld.

Tegenstanders van de Cholesterolhypothese leggen de nadruk op 3 punten:
- het belang van cholesterol, ook LDL-cholesterol, en dus

- het gevaar van het (kunstmatig) verlagen van cholesterol door cholesterolverlagende medicijnen

- de werkelijke oorzaken van hart- en vaatziekten.

Verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten gaan inderdaad vaak samen maar het causale verband, d.w.z. dat hoog cholesterol de veroorzaker is van hart- en vaatziekten, is nooit bewezen.

Steeds meer medici en wetenschappers stellen – en hier zijn wel bewijzen van – dat LDL-cholesterol verhoogd wordt als reactie op ontstekingen en beschadigingen aan de vaatwanden om deze juist te herstellen en dat LDL-cholesterol dus een beschermende werking heeft (correlatief verband).

De werkelijke oorzaken van arteriosclerose zijn, naast erfelijke aanleg, nicotine, alcohol, hoge bloeddruk, diabetes, traagwerkende schildklier, jicht, verzuring en langdurige stress.

VoetreflexPlus liever dan medicijnen
In plaats van de symptomen te onderdrukken en het cholesterol kunstmatig met medicijnen te verlagen is het belangrijk na te gaan waar en waarom er ontstekingsreacties in het lichaam zijn.

Door deze oorzaken op een natuurlijke manier aan te pakken zal het LDL-cholesterol vanzelf verlagen. Het risico op ontstekingen in het lichaam kun je verminderen door het immuunsysteem te versterken en toxische stoffen en allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

VoetreflexPus werkt ontspannend, ontgiftend, het stimuleert de natuurlijke uitscheidingsorganen (lymfe, darmen, nieren, longen, lever en huid), het zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en een betere aanvoer van voedingsstoffen en werkt derhalve vitaliserend. De bloed- en energiedoorstroming wordt verbeterd wat de opname van essentiële vetzuren verbetert en zorgt voor betere zuurstofopname in de cellen.
Daarnaast zijn gezonde voeding en bewegen ook belangrijke natuurlijke middelen.

Mijn Onderzoek

Ik heb voor mijn onderzoek 8 mensen met verhoogd LDL-cholesterol zeven Voetreflexplusbehandelingen gegeven. Deze personen gebruikten geen cholesterolverlagende medicatie. Bij 3 van de 8 personen was na afloop van het traject het LDL-cholesterol aanzienlijk gedaald (2, 1,1 en 0,5 punt). Alle kandidaten voelden zich ten aanzien van andere klachten of in het algemeen beter en fitter.

Het onderzoek is kleinschalig, kortdurend en beperkt. Toch kan ik concluderen dat VoetreflexPlus kan helpen verhoogd cholesterol te verlagen. Het resultaat zal afhangen van de primaire oorzaken. Is sprake van een chronische ziekte, dan zullen meer behandelingen nodig zijn dan bij acute klachten. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat bij de andere kandidaten, bij meer behandelingen, het cholesterol ook zou zijn gedaald. Dit blijkt ook uit ervaring in de praktijk: bij cliënten die voor andere klachten behandeld worden maar tevens verhoogd cholesterol hebben, daalt ook vaak het cholesterol.

Wilt u meer informatie, neemt u gerust contact met mij op. Ik vertel u graag meer.


Tips om zelf uw cholesterol te verlagen

- drink 1,5 liter water per dag

- eet gezond en gevarieerd met veel groente, fruit en vezelrijke producten

- vermijd transvetten en suiker en beperk koolhydraten

- beweeg regelmatig (3 à 4 x per week 40 min. wandelen)

- zorg voor voldoende slaap en ontspanning

- vermijd zoveel mogelijk toxische stoffen en allergenen.

Voedingsmiddelen die cholesterolverlagend zijn o.a.:
havermout, haverzemelen, appelpulp (ivm pectine), citroen(sap), grapefruit, sinaasappel, goji bessen, groene thee, artisjok, broccoli, knoflook, amandelen, walnoten, lijnzaad, olijfolie (biologisch koudgeperst extra virgin), vis(olie).

Supplementen (veelal LDL-chol. verlagend en HDL-chol. verhogend): vit. B3, vit. D, vit. C, omega 3 en rode gist rijstextract.